KGL – Kortstondig Gelders Lyceum

De Mammoetwet betekende niet alleen in revolutie in het onderwijs, maar was ook de opmaat voor de productie van enorme scholengemeenschappen. Zo’n echte leerfabriek was het Katholiek Gelders Lyceum (KGL). De meeste scholengemeenschappen uit de jaren ‘70 zijn geen wonderen van schoonheid en het KGL was beslist geen uitzondering. 

De technocratische onderwijsbunker verwerkte jarenlang hordes scholieren uit Arnhem en wijde omgeving. De naam Lyceum was een beetje misplaatst, want er waren zowel een VWO, een HAVO en MAVO in gevestigd. Helemaal in lijn met het collectieve onderwijsideaal uit die tijd. Dat het mixen toch niet altijd zo soepel ging was goed te merken in de aula, waar iedere onderwijslaag toch gewoon zijn eigen plekje had. Ook het klassenverschil tussen de leerlingen, behoorlijk geprononceerd door de ligging bij de luxe wijk De Hoogkamp, werd ondanks alle idealen niet zo eenvoudig overbrugd als de bedenkers gehoopt hadden.

De oprit. Links sportzaal en inrit fietsenstalling, midden hoofdgebouw en rechts conciërgewoning.

Het uiterlijk van de leerfabriek was volkomen sfeer- en smakeloos. Het had net zo goed een willekeurige strafinrichting kunnen herbergen en sommge leerlingen zullen dat wellicht ook zo ervaren hebben. Enig persoonlijk lichtpuntje in de anonimiteit was de liefde voor olifanten van de vriendelijke rector – een sympathiek trekje dat overigens niets met de Mammoetwet te maken had-. Iets katholieks straalde de architectuur niet uit. Behalve dan misschien de verwijzing naar eeuwige duisternis in het hiernamaals die dat geloof ooit voor zondaars in petto had.

Die was in het interieur prima te beleven. Daar blonk de rationele onderwijsdoos uit door neerdrukkendheid en somberheid. De lange duistere gangen waren volkomen sfeerloos en bedekt met donker linoleum. De wanden bestonden uit ruwe betonsteen en de plafonds uit donkere schrootjes of riettegels. Standaardkleuren waren donkergroen, donkerblauw, vreemd oranje en een soort non-descript geel waardoor het er, ondanks de grote ramen, toch altijd leek te schemeren. Om de sfeer compleet te maken was de geur van vetlederen schooltassen en slechte parfums permanent ingebed in de toentertijd (1980-1986) nog vanzelfsprekende zure tabakswalm.

De lokalen waren natuurlijk voorzien van allerlei destijds moderne technische snufjes zoals bandrecorders en cassettedecks.  Totaal overbodig, want tegen de tijd dat de meeste leerkrachten eindelijk doorhadden hoe ze werkten waren ze alweer achterhaald. Ik kan me het wanhopige gefrummel met vastgelopen cassettebandjes nog goed herinneren. Zo getuigden ze als troosteloze stukjes technisch afval van de futiliteit van alle optimistische pogingen om leren aantrekkelijker en effectiever te maken.

Het gebouw nam niet alleen de geest flink onderhanden, maar besteedde ook de nodige aandacht aan het lichaam. De school bezat maar liefst drie kloeke gymzalen en een aantal sportvelden. In hun vochtige kleedkamers en doucheruimtes heerste een schrijnend gebrek aan privacy dat tegenwoordig door de huidige generatie terecht als schokkend zou zijn ervaren. De geur trouwens ook.

Ook op het rode gravel van de sportvelden waren de wat minder in sport geïnteresseerde leerlingen weerloos overgeleverd aan de sportieve driften van hun eerzuchtige klasgenoten. Dat ging in weer en wind en in het volle zicht van het hoofdgebouw. Zo konden niet alleen leerlingen, maar ook docenten, de sleur van de lessen wat doorbreken en anoniem hun mening uiten over de al dan niet vrijwillig bewegende sporters. Een duister panopticum zonder kans om je aan het griezelige gezag van de sportcultus te onttrekken… Foucault zou ervan gesmuld hebben.

Het hologige hoofdgebouw vanaf het sportveld.

Op culinair gebied had de school behalve behalve thee en koffie weinig te bieden. Gelukkig waren er tussenuren en was spijbelen toen nog niet zo moeilijk als nu. Wie dat lukte kon dan altijd terecht bij de plaatselijke Vivo op de Stroolaan de waar de eigenaar jarenlang dapper probeerde de sprinkhanenplaag van scholieren het hoofd te bieden. En even verderop was een flink stuk bos waar oplettende leerlingen zonder toezicht de inspiratie uit de biologie- en gymles in praktijk konden brengen. Waarschijnlijk de enige gelegenheid waarbij zonder onderscheid van van opleiding en klasse spontaan en enthousiast kennis werd uitgewisseld. Échte scholengemeenschap!

Zuidzijde hoofdgebouw voor de sloop (2011)

Al die leeractiviteiten en scholieren veroorzaakten natuurlijk een enorme slijtage. In 2006 werden die verplaatst naar en nieuwe locatie en viel ook het doek voor het gebouw. Na een kort oponthoud door de aanwezigheid van asbest en vleermuizen werd het in 2014 gesloopt. Het verlaten educatieve complex kwijnde weg en deed, smaakvol opgefleurd door graffiti van begaafde ex-leerlingen, meer denken aan vroegtijdig verlaten kerncentrale dan aan een vooruitstrevende leerfabriek. 

De ontstellend lelijke Mammoet-onderwijseenheid is tegenwoordig van de aardbodem verdwenen en onder een woonwijk beland. Zelfs de sportvelden moesten eraan geloven. Ik ben benieuwd of iemand bij het tuinieren ooit nog eens een keiharde softbal of sportschoen tussen z’n bloemen vindt.

Tsja… Het KGL was zo’n school waarvan er honderden bestaan. Alleen deze bestaat niet meer. behalve in allerlei herinneringen. Ik bezocht het tussen 1980 en 1986 en dit was mijn eenzijdige indruk. Gezien het sombere relaas denk ik dan dan ook dat dat het goed is als er meer zijn. Daarom deze digitale gedenkplek. Wie een herinnering, een verhaal of een andere bijdrage wil delen is van harte welkom een reactie achter te laten!

KGL in 2005 en 2018. Het tot eind jaren ’80 nog onbebouwde braakland links was toen al verdwenen.
Het enige dat nog resteert van het complex is de conciërgewoning.

KGL ,Warnsbornlaan Arnhem. De voortzetting van de RK-HBS uit 1921 die eind jaren werd ‘40 omgedoopt tot Katholiek Gelders Lyceum . Nadat het(mooie) pand op de Velperweg verlaten werd betrok de school de leerfabriek aan de Warnsbornlaan. In 2006 vertrok het- inmiddels tot ‘Gelders Mozaïek’ omgedoopte KGL- het gebouw en vertrok naar naar de Berhardlaan in Angerestein. De sloop werd nog even vertraagd door vleermuizen en asbest.

Gerelateerd

Het Dorp in Arnhem. Een vervallend stukje beschaving.

Aan de Amsterdamseweg in Arnhem ligt een merkwaardig afgezonderd en lelijk complex. Het is het beroemde Dorp. Ik denk dat niemand het meer weet, maar Het Dorp werd in 1962 even wereldberoemd door de 2 daagse TV actie met Mies Bouwman…

Lees verder

Conservatorium Den Haag. 1980-2023.

Aan de Juliana van Stolberglaan in Den Haag staat een groteske grijze ruïne. Hoewel het hier om een conservatorium gaat, is conservatie niet echt aan de orde. Het gebouw verdwijnt omdat er geen passende herbestemming voor kan worden gevonden. Dat is…

Lees verder


 

MAJ

9 reacties op ‘KGL – Kortstondig Gelders Lyceum

  1. Beste MAJ,

    Heb je nog meer foto’s? Ik ben bezig met een autobiografie en ben benieuwd naar het pand van nog wat anderehoeken, cq dichterbij.

    Like

  2. Ik heb heel andere herinneringen aan het KGL. Maar dat was uit de periode 1958 tot 1964. KGL gebouw stond aan de Velperweg, met dependances aan de Parkstraat en de Oude Velperweg.

    Like

  3. Ik heb met veel plezier op het KGL gezeten. Een persoonlijke sfeer met een mooie mix van oude en jonge leraren een heel goede conciërge en vooral een goede rector. Ik heb begrepen dat na het vertrek van rector Van der Bilt de sfeer achteruit gegaan is.

    Like

  4. Wat leuk om die foto’s inclusief beschrijving te zien. Ik was erg teleurgesteld toen ik in een nostalgische bui mijn oude school wilde opzoeken (1982-1989) en een woonwijk aantrof.

    Like

  5. Heeft u hierover gesproken met docenten en studiegenoten, tijdens uw studie aan het KGL? Wat was hun reactie? In 1974 / 75 heb ik een keer gespijbeld, maakte een boswandeling met een klasgenoot. Niet met een klasgenote: ik was verlegen. Terug op school werd ik aangesproken door rector / conrector Van de Bildt. Hij zei onder andere: Denk je dat ik voor mijn lol werk in dit betonnen gebouw?

    Waarom schrijft u niet ook een artikel over het koor en orkest van het Lyceum? U bent musicus.
    Op het Nederrijn College, in Arnhem-Zuid, kreeg ik 1 maal in de week muziekles van de heer Boogaarts.

    Lyceum Gelderse weg, Lyceum Warnsbornlaan
    De heer Molleman, docent Grieks en Latijn, zong in een koor.

    Er zijn (in Nederland) te weinig docenten die muziekles kunnen geven.

    Het Gelders Orkest, in 1951

    Like

    1. Beste Paul,

      Dank voor je reactie! Een leuk verhaal over de reactie van rector van der Bildt. Ik heb zelf geen herinneringen aan een koor en orkest op het KGL, dat was er in de jaren tachtig bij mijn weten niet. Was dat er in jouw tijd? Gelukkig was er wel een jeugdorkest in Arnhem-het AIO. Pas in mij laatste jaar(1986) kwam er weer een project waar er gemusiceerd werd-een opera van Lully. Georganiseerd door een hele leuke nieuwe muziekleraar-ik heb hem jaren later nog eens ontmoet maar ben zijn naam nu helaas kwijt. Wat een bijzondere film van het Gelders Orkest! De naam Jan Oud kan ik me goed herinneren. Zoiets zou tegenwoordig heel gewenst zijn, maar waarschijnlijk niet meer uitvoerbaar. Ik ben ook benieuwd hoe stil dit publiek tegenwoordig zou zijn. Vraag me wel af of het geluid niet van een studio opname afkomstig is-ik geloof best dat men in 1951 ademloos luisterde, maar de kenmerkende bosgeluiden -die in mijn ervaring altijd aanwezig zijn bij een openluchtconcert- ontbreken.

      Like

Plaats een reactie